Tandvård, eller tandvårdsunderhåll som det är allmänt känt som, är förmodligen den bästa förebyggande hälso- och sjukvårdsstrategin man kan åta sig för att skydda sin allmänna hälsa. Munhygien är processen att upprätthålla munnen fri från infektion och sjukdom genom att regelbundet borsta tänderna, rengöra mellan tänderna och använda en daglig tandtråd. Det är viktigt att tandvård görs dagligen för att förhindra dålig andedräkt och tandsjukdom. Tänderna är en viktig källa till mat i våra dieter, så de måste tas väl om hand och samtidigt inte skadas genom överdriven plack eller tandsten.

Ytterligare information om tandvård kan erhållas på denna webbplats.

Det rekommenderas att årliga tandläkarkontroll är planerad för både vuxna och barn, med barn som är mer mottagliga för karies eftersom de fortfarande växer. Barn kommer också att behöva rutinmässig tandvårdsunderhåll som rengöring och tandröntgen för att övervaka eventuella framsteg på tänderna och tandköttet när de växer. Under dessa checkups kommer en tandläkare att kontrollera och bestämma mängden fluor i ett barns tandkräm för att förhindra håligheter. En tandläkare kan också rekommendera att ett barn testas för andra sjukdomar eller tillstånd som diabetes eller sköldkörtelsjukdomar så att dessa tillstånd kan hanteras korrekt innan de orsakar mer skada än nytta för kroppen.

Barn kommer också att behöva rutinmässig tandvårdsunderhåll som rengöring och tandröntgen för att övervaka eventuella framsteg på tänderna och tandköttet när de växer

Det har bevisats att de som utövar munhygien och upprätthåller en god nivå av tandhygien är mindre benägna att utveckla tandköttssjukdom eller håligheter senare i livet. Detta beror på att regelbundna besök hos en tandläkare hjälper till att förhindra munhälsoproblem innan de uppstår, vilket innebär att senare behandlingar för sådana sjukdomar kommer att vara mindre allvarliga. Tandläkare kommer också att kunna upptäcka tecken på underliggande medicinska problem som sedan kan behandlas innan de har en chans att orsaka mer skada. Det rekommenderas också att man genomgår tandläkarkontroll en gång om året i minst tre månader för att se till att han eller hon mår bra med munhygien och inte har några tandproblem som behöver hanteras innan dessa problem kan förvärras.

Fördelarna med tandvård